Materiaalit

Olen kerännyt tälle sivulle yleistietoa erilaisista tekstiilimateriaaleista. Tarkat tuotteiden hoito-ohjeet löytyvät Products -sivulta. Seuraa aina oman tuotteesi hoito-ohjeita.

Puuvilla

Puuvilla on maailman käytetyimpiä kasvikuituja.
Puuvillakuidut kerätään kasvin avautuneista siemenkodista.
Puuvilla on monikäyttöinen ja luja kuitu. Sillä on hyvä kosteudenimukyky ja märkänä sen lujuus kasvaa entisestään. Puuvillan huonoja puolia ovat rypistyvyys ja sen viljelyn aiheuttamat ympäristöhaitat, sillä se vaatii paljon vettä ja torjunta-aineita. Puuvillatekstiilit olisikin hyvä aina kierrättää. Kierrätetystä puuvillalangasta valmistetut tuotteet ovat ekologinen vaihtoehto.
Suurimpia tuottajamaita ovat Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat. Sitä viljellään myös mm. Intiassa ja Egyptissä.

Puuvillalla on hyvä pesunkestävyys, ja se kestää 60-95 asteen pesun. Silitys 200-220 asteessa.
Huomioi että tämä koskee 100% puuvillaa, mutta seuraa tarkasti oman tekstiilisi pesu-ja hoito-ohjeita.
Puuvillaa käytetään paljon sekoitekankaissa ja – langoissa.

Lähteet: wikipedia.org ja punomo.fi 

Pellava

Pellava on runkokuitu joka kerätään pellavakasvin varsista.
Pellava on ikivanha viljelykasvi, jota tiedetään käytetyn vaatetukseen jo muinaisessa Egyptissä.
Pellava on erittäin luja kuitu. Se ei veny eikä jousta.
Se imee hyvin kosteutta ja siksi sitä käytetäänkin esimerkiksi pyyhkeiden valmistuksessa.
Pellavalla on hyvä lämmönjohtokyky ja pellavavaatteet sopivat hyvin kesähelteille. Muita hyviä ominaisuuksia ovat hengittävyys, kaunis kiilto ja lian hylkivyys. Pellava puhdistuu helposti ja pitää pesusta,  sillä se pehmentää ja kiillottaa kangasta.
Huonoja puolia ovat rypistyvyys ja jäykkyys.

Pesu 40-60 asteessa väljässä vedessä. Pellava yleensä kutistuu ensimmäisessä pesussa.  Silitys 200 asteessa.

Lähteet: wikipedia.org ja punomo.fi 

Villa

Villa on eläinkuitu, joka rakentuu keratiinista. Villaa saadaan lampaan lisäksi myös mm. laamasta, alpakasta, vikunjasta, angorakanista, angoravuohesta, kasmirvuohesta ja kamelista.
Villa on luonnostaan likaahylkivä ja antibakteerinen materiaali. Sen muita hyviä ominaisuuksia ovat lämmöneristyskyky, joustavuus ja pehmeys, eikä se ryppyynny helposti.

Villaa ei tarvitse pestä usein ja monesti pelkkä tuuletus riittää. Villakuitu on rakenteeltaan suomuinen ja siksi se vanuu helposti. Villa tuleekin pestä käsin tai pesukoneen villapesu-ohjelmalla alhaisessa max 40 asteen lämpötilassa ilman linkousta. Villatekstiileistä puristellaan hellävaraisesti ylimääräiset vedet pois. Villaa ei saa rumpukuivata, koska se kutistuu korkeasss lämpötilassa. Raskaat villatekstiilit on hyvä kuivata vaakatasossa vanumisen ja venymisen ehkäisemiseksi.
Villa ei kestä klooripitoisia pesu- ja valkaisuaineita ja se vioittuu herkästi kemikasleista.
Silitystä ei suositella.

Lähteet: wikipedia.org ja punomo.fi

Nokkonen

Nokkoskuitua saadaan nokkoskasvin varsista.
Nokkoskangas on pellavan kaltainen, muttei rypisty yhtä helposti. Hyviä ominaisuuksia ovat pehmeys, lujuus ja ekologisuus. Nokkonen ei tarvitse kasvaakseen keinokastelua tai torjunta-aineita ja se kasvaa köyhässäkin maaperässä. Nokkoskuidun saaminen on työlästä, sillä kasvit tulisi jalostaa vuorokauden kuluessa keräämisestä.

Lähteet: wikipedia.org, punomo.fi ja vihreatvaatteet.com

Kuituhamppu

Hamppu on maailman vanhimpia viljelykasveja. Se muistuttaa väriltään pellavaa, mutta on karkeampaa ja jäykempää. Hamppu on erittäin luja materiaali, ja märkänä sen lujuus kasvaa entisestään. Sitä onkin siksi käytetty paljon esimerkiksi laivaköysien valmistusmateriaalina.
Hamppu on ekologinen materiaali, sillä se ei tarvitse keinokastelua tai torjunta-aineita ja se kasvaa kaikissa olosuhteissa.
Nykyisin parhaan vaatetustarkoituksiin soveltuvan hampun tuottajamaa on Italia.

Lähteet: wikipedia.org, punomo.fi ja vihreatvaatteet.com

Silkki

Silkki kerätään silkkiperhosen toukan koteloista. Sitä tuotetaan mm. Kiinassa, Japanissa, Intiassa, Koreassa ja Brasiliassa.
Silkki on erittäin arvostettu kuitu lujuutensa, kiiltonsa ja pehmeytensä takia. Se on myös keveää ja joustavaa ja se tarjoaa lämpöä tuntuen silti viileältä ja miellyttävältä. Silkki myös neutralisoi hajuja ja hylkii likaa.

Silkki puhdistuu usein pelkällä tuuletuksella. Sen voi pestä 30 asteessa hienovaraisella pesuohjelmalla, ilman linkousta. Rumpukuivausta, aurinkokuivausta tai lämpöpatterin lähellä kuivaamista ei suositella. Silkki on hyvä säilyttää hiukan viileässä ja valolta suojattuna.


Lähteet: wikipedia.org ja punomo.fi

Polyesteri

Kestomuovipolyestereistä valmistetut kuidut ovat yleistä tekstiili- ja verhoilumateriaalia.
Polyesteri on eniten valmistettuja keinokuituja sen monipuolisuuden takia.
Polyesterit ovat kevyitä ja kestäviä, eivätkä ryppyynny helposti. Polyesteri vahvistaa kuitua, imee hyvin vähän vettä ja kuivuu nopeasti. Samasta syystä polyesteristä valmistetut kankaat voivat hiostaa. Polyesteri myös sähköistyy ja nyppyyntyy helposti.
Polyesteriä käytetään paljon sekoitekankaissa, joista yleisin on puuvilla-polyesteri.

Pesu enintään 40 asteessa ja silitys enintään 150 asteessa.

Lähteet: wikipedia.org ja punomo.fi
kuva: flickr.com

Viskoosi

Viskoosi on luonnonkuiduista kemiallisesti jalostettu tekstiilikuitu. Viskoosi valmistetaan selluloosasta, jonka raaka-aineena käytetään tavallisesti koivua, kuusta, kaislaa tai bambua.
Viskoosi on ominaisuuksiltaan hengittävää, hyvin laskeutuvaa ja miellyttävän tuntuista.
Huonoja puolia ovat ryppyyntyminen ja se, että viskoosikangas kutistuu helposti. Viskoosia käytetään paljon sekoitteissa.

Pesu yleensä enintään 40 asteessa ilman linkousta. Ei saa rumpukuivata. Silitys enintään 150 asteessa.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close